Familierecht

Overleg waar mogelijk, procedeer waar nodig

U gaat uit elkaar. Wat nu? Als eerste moeten we kijken wat uw situatie is.
Bent u getrouwd, samenwonend of geregistreerd partner?

Spelregels

Voor elke situatie zijn andere spelregels. Deze spelregels heeft u vaak tijdens uw relatie opgeschreven in een notarieel document zoals een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Als er geen notarieel document is, zijn de spelregels vaak -maar niet altijd- terug te vinden in de wet.

 

Het is belangrijk hoe u uw scheiding op wilt lossen.

Oplossingen

Mediation

Bij mediation zit u samen bij Fridjof aan tafel en is Fridjof onpartijdig gespreksleider. Als mediator is zijn rol die van onafhankelijk bemiddelaar. Hij helpt u bij het maken van gezamenlijke afspraken, zonder een oordeel te vellen. Bij een verstoorde communicatie zorgt Fridjof ervoor dat u weer leert om naar elkaar te luisteren.

Zodra u weer naar elkaar kunt luisteren, ontstaat er ook weer ruimte om afspraken te maken.

De belangrijkste onderwerpen bij een scheiding zijn:

  • afspraken over en voor de kinderen;
  • alimentatie;
  • verdelen van het vermogen en de pensioenaanspraken.

Na het maken van afspraken zorgt Fridjof ervoor dat deze afspraken juridisch goed worden vastgelegd in een convenant en eventueel in een ouderschapsplan. De afhandeling bij de rechtbank wordt ook door hem gedaan. Er is geen mondelinge behandeling meer nodig.

De kern van mediation is dat u in vertrouwelijkheid onder leiding van een onpartijdige gespreksleider zelf afspraken maakt. U bepaalt dus zelf hoe deze afspraken eruit zien. U bepaalt zelf de toekomst van u en eventueel uw kinderen.

Overleg-
scheiding

Bij een overlegscheiding zit u samen, elk met uw eigen advocaat, aan tafel om in het kader van een zogenaamd viergesprek te komen tot afspraken. Wij helpen u daarbij in onze rol als advocaat om het viergesprek goed voor te bereiden. Ook zorgen wij ervoor dat tijdens het viergesprek uw belangen zo goed mogelijk worden behartigd.

De nadruk tijdens dit gesprek ligt op het maken van toekomstgerichte en duurzame afspraken.

De afspraken die in het viergesprek worden gemaakt over uw toekomst, uw (voormalige) partner en de eventuele kinderen, worden door ons of door de advocaat van uw (voormalige) partner vastgelegd in een convenant en eventueel in een ouderschapsplan.

De formele afhandeling bij de rechtbank wordt gedaan door beide advocaten. Er is geen mondelinge behandeling meer nodig. De kern van een overlegscheiding is dat er buiten de rechtbank om onder leiding van een advocaat voor elk van de partijen afspraken gemaakt worden. U en uw (voormalige) partner bepalen zelf hoe de toekomst eruit gaat zien.

Voorleggen aan
de rechter

Als een mediation of overlegscheiding niet tot de mogelijkheden behoort, dan moet de rechter de knopen doorhakken. Wij helpen u graag als advocaat bij het voeren van een procedure bij de rechtbank. Soms starten wij namens u de procedure op, soms voeren wijnamens u verweer als er al een scheidingsprocedure is gestart door de advocaat van uw partner.